Fogalomtár

Near Field Communication. Néhány cm távolságtávolságból tudunk adatokat cserélni az NFC képes okostelefonjainkkal.

Bankkártyánkat az online fizetés során van módunk elmenteni az adott fizetési rendszerben. Ne feledkezzünk meg a mobilfizetésről, amikor appokban/store-okban történő fizetés esetén rögzíthetjük bankkártyánkat. Nagy előnye, hogy nem töltünk felesleges időt a kártyaadatok bepötyögésével.

Az autorizáció a kártyás fizetések (POS terminálon), vagy készpénz felvétel esetén (ATM-ből) az engedélyezésre irányuló folyamat. Ennek során a kártya elfogadótól engedélykérés továbbítása történik a kártyát kibocsátó szolgáltató felé, és erre válasz érkezik az elfogadóhoz.

Angol megfelelője a Card Verification Code/Value. Általában saját bankkártyánk hátoldalán található 3 jegyű ellenőrző kód. A kód egy alapvető biztonsági intézkedés a bankkártyákat kibocsátó vállalatok részéről. Mivel online térben nincs fizikailag jelen a bankkártyánk a fizetés során, így személyi PIN kódja sem kérhető be. Ezt a problémát küszöbölhetjük ki a CVV és CVC kódokkal.

Minden olyan pénzügyi tranzakció, amelynek lebonyolítását az online térben hajtjuk végre. Ilyen például, amikor webshopokról rendelünk, számlánkat online fizetjük be, sőt még az is, amikor egy szolgáltatást vásárolunk online.

A kereskedők webshopjain általában ez a fizetési típus is megjelenik. Ha ezt az opciót választjuk, akkor a kereskedő webshopjának felületéről hirtelen egy bank, vagy fizetési szolgáltató fizetési felületén találjuk magunkat, ahol bankkártya adataink megadását követően lebonyolíthatjuk a tranzakciót.

A kereskedők webshopjain általában ez a fizetési opció is megjelenik. A különbség az online bankkártyás fizetés opciójával csupán annyi, hogy nem a kereskedő webshopja dob át minket a fizetési felületre, hanem önmagunknak kell saját bankunk platformján elindítanunk a tranzakciót. Így tehát magunkra vagyunk utalva. Figyelnünk kell a megrendelt áru pontos összegének bepötyögésére, illetve az sem baj, ha nem feledkezünk meg a kiegyenlítésről.

Minden olyan pénzügyi tranzakció, amelynek lebonyolítását telefonunkról hajtjuk végre.

Az NFC kompatibilis POS terminálokhoz érintjük NFC képes okostelefonunkat, és a telefonunkban rögzített bankkártyánkkal már ki is fizettük a megvásárolni kívánt terméket.

A fizetés után a megadott összeg be lesz foglalva a vásárló kártyáján, azonban a terhelés ekkor még nem történik meg. Ez után 21 napja van a kereskedőnek, hogy elindítsa a kártyaterhelést, vagy felszabadítsa a befoglalt összeget. Kétlépcsős fizetési mód esetén a kereskedő minden tranzakciót saját jóváhagyással zár le. Két lépcsős fizetés során nem történik meg a teljes fizetés, hanem csak a megadott összeg befoglalása. Ez annyit jelent, hogy az adott összeg zárolva van a vásárló számláján, de nincs beterhelve. A Kereskedő indítja el a terhelést és a fizetés befejezését.

A Vevő a Simplepay rendszerében regisztrált bankkártya adataival a jövőben újabb fizetéseket kezdeményezhet azok újbóli megadása nélkül.

Az Ismétlődő fizetés egyik típusa. Egyszeri hozzájárulás szükséges ahhoz, hogy a vevő bankkártyájához tartozó bankszámlaszám előre meghatározott összeggel-, és időközönként beterhelésre kerüljön.

Az ismétlődő fizetések egyik típusa. A Recurringgel ellenkezőleg, ennél a fizetési módnál minden egyes tranzakciót jóvá kell hagynia a vevőnek. Elnevezése kiválóan tükrözi, hogy csupán egy kattintással véghez vihető a tranzakció a bankkártya adatok újbóli megadása nélkül.

A VCC Live Pay segítségével telefonbeszélgetés közben, operátori segítséggel indítható a bankkártyás fizetés. A fizetéshez szükséges adatok közvetlenül kerülnek továbbításra a pénzügyi partner felé, és még biztonságos is.

Azok a cégek, amelyek rendelkeznek ilyennel, megfelelnek a legnagyobb nemzetközi kártyatársaságok által meghatározott legszigorúbb biztonsági szabálynak. Biztosítja az ügyfeleket arról, hogy személyes/kártya adataikkal nem történhet visszaélés, vagy csalás.

Angolul, az SSL rövidítés jelentése Secured Sockets Layer. Egy olyan tanusítvány, ami arra szolgál, hogy az információt tároló kiszolgáló-szerver és a honlapot látogató felhasználó böngészője közötti kapcsolatot titkosítsa így illetéktelenek nem tudnak ebbe belelátni. Amennyiben egy weboldal SSL tanúsítvánnyal rendelkezik a linkje https-sel kezdődik sima http helyett, valamint egy kis zöld lakat és a “Biztonságos” szó is látszik a böngésző címsorában.