Tények és tévhitek az online és mobilfizetésekről

Cikkeink nem minősülnek sem jogi, sem egyéb üzleti tanácsadásnak, az itt közölt információk nem teljeskörűek és nem helyettesítik a megfelelő szakemberekkel történő konzultációt. Cikkeinket nem frissítjük rendszeresen, az abban foglalt információkat ezért mindig ellenőrizni szükséges.

Bár számtalan módja van az online fizetésnek, sőt az MNB adatai szerint az elmúlt 6 évben megduplázódott az elektronikus tranzakciók száma, a magyarok többsége még mindig a készpénzes vásárlást preferálja. A döntés oka általában az, hogy a felhasználók félnek a digitális megoldások használatától – de tényleg van mitől tartani? Ezt vizsgáljuk cikkünkben, amelyben összegyűjtöttük az online fizetéseket övező legfőbb tévhiteket és tényeket.

 1. Tényleg csak a személyes kártyás fizetés biztonságos?

  Tévhit: a személyes bankkártyás fizetés biztonságosabb, mint az online.

  Tény: a POS terminálokon keresztüli fizetés során ugyanúgy kommunikál egymással a szolgáltató és a terminál, a kártyaadatok tehát ebben az esetben is kikerülnek az online térbe. A tranzakció mögötti folyamat online és offline fizetésnél hasonló, a különbség gyakorlatilag abban áll, hogy a vásárló, vagy a terminál adja meg a szolgáltatónak a kártyaadatokat.

  • OTP Mobil tipp: online fizetés esetén érdemes megbizonyosodni az adott honlap megbízhatóságáról. Figyelem: a fejléc elején lévő kis lakat ikon önmagában nem elég, számos csaló weblap esetében is megjelenhet. A lakat ikon azt mutatja, hogy a böngészőnk és a honlapot kiszolgáló domain szerver közötti kapcsolat titkosított, biztonságos. Vagyis, ha az ikon mellé https:// kapcsolat is társul, megnyugodhatunk. Csak megbízható fizetési oldalon adjuk meg a kártyaadatainkat. Offline vásárlás esetén pedig mindig figyeljünk arra, hogy kártyaadatainkat ne leshesse le, lophassa el senki. Védjük bankkártyánkat az illetéktelenektől.

 2. Könnyebb visszaélni az érintéses fizetésre alkalmas bankkártyákkal?

  Tévhit: az egyérintéses kártyák adatait egy NFC olvasóval néhány másodperc alatt el lehet lopni, és az eltulajdonított adatokkal akár vásárlást is kezdeményezhet a tolvaj.

  Tény: bár az NFC olvasóval történő pénzszerzés vagy adatszerzés technológiailag megvalósítható, túl nagy kockázatot jelentő módszer, éppen ezért nem is elterjedt ez a visszaélési forma. A Mastercard arra is felhívja a figyelmet, hogy a kártyában működő dinamikus adatvédelmi eljárásoknak, valamint a korszerű azonosítási megoldásoknak hála az egy érintéssel működő Mastercard és Maestro kártyákkal történő fizetéskor visszaélésre felhasználható adatok nem „hallgathatóak le”.[1]

  • OTP Mobil tipp: fordítsunk kiemelt figyelmet tehát a kártyaadataink megóvására, ezen belül is kiemelt fontosságú a CVV kód védelme. Ezt az azonosítót soha ne áruljuk el senkinek!

 3. Nem biztonságos a mobilfizetés?

  Tévhit: a telefonunk túl sok adatot tud rólunk, amik könnyen kiszivároghatnak, így nem érdemes mobiltelefonról indítanunk a fizetéseket.

  Tény: a tokenek, a titkosítás, a 3D Secure azonosítás és további, a rendszerbe épített biztonsági faktorok hatékony védelmet jelentenek a támadásokkal szemben. A PCI-DSS standard további garanciát jelent, így az ezzel rendelkező e- és m-kereskedők megbízhatóak, vásárolhatunk tőlük. A PCI-DSS standard ugyanis a kártyatársaságok adatbiztonsági szabványa. Segítségével a kereskedők iránymutatást kapnak a kártyaadatok kezeléséhez szükséges biztonsági megoldásokról.

  • OTP Mobil tipp: a mobilfizetés esetenként biztonságosabb lehet más módoknál, hiszen hiába lopják el telefonunkat, a tranzakció befejezéséhez további azonosításra van szükség.

 4. Csak fizetésre jók a pénzügyi mobilapplikációk?

  Tévhit: a fizetési appok egyedüli funkciója a tranzakciók indítása, így nem éri meg ezeket letölteni telefonunkra, ráadásul túl sok tárhelyet is foglalnak a készüléken.

  Tény: a mobilapplikációk jó része lehetővé teszi a többféle fizetési mód közti választást (pl. bankkártyás, átutalásos vagy mentett kártyás), valamintatranzakció folyamata jellemzően egyszerűbb és gyorsabb az applikációkon keresztül. Visszakereshetők az appokban a korábbi vásárlások is, így könnyedén ellenőrizhetjük, hogy kiegyenlítettük-e már a kérdéses számlát. Emellett a pénzügyi mobilalkalmazások gyakran több szolgáltatást is magukba foglalnak (ahogy a Simple by OTP is), így egy app letöltése elegendő a különböző vásárlásainkhoz – legyen az parkolás indítása, ételrendelés vagy éppen mozijegyvásárlás. A fizetési alkalmazások biztonságos környezetet biztosítanak, ahol a bankszámla- és bankkártya-adataink védve vannak, így nyugodt szívvel megadhatjuk ezeket.

  • OTP Mobil tipp: próbáld ki a Simple by OTP legújabb funkcióját, a QR kódos csekkfizetést is!

 5. Drágább a mobilapplikációs fizetés?

  Tévhit: az applikáción keresztüli fizetésnek biztosan vannak rejtett költségei, amelyekkel nem kalkulálunk.

  Tény: előre nem látott költségekre nem kell készülnünk, az alkalmazások esetében az összegbeli eltérést a kényelmi díj mértéke adhatja. Ugyanakkor ez minden esetben előre látható, így a felhasználó szabadon dönthet, folytatja-e a vásárlást vagy sem.

  • OTP Mobil tipp: akár interneten, akár telefonon keresztül vásárolunk, mindig érdemes kalkulálni a kényelmi díjjal, amely például jegyvásárlás esetén nem tartozik a jegyárhoz, hanem a rendszer használatának díjaként számolják fel!

A fentiekből is látható, hogy kellő körültekintéssel és az egyes fizetési módokat jól ismerve az online térben is biztonsággal fizethetünk – első körben tájékozódjunk megfelelően, majd ne féljünk használni a digitális fizetési lehetőségeket!


[1] https://www.mastercard.hu/hu-hu/frequently-asked-questions.html

ezekről se
maradj le!