#SellSafe – így készítsd fel webshopodat a csalások, támadások ellen

Cikkeink nem minősülnek sem jogi, sem egyéb üzleti tanácsadásnak, az itt közölt információk nem teljeskörűek és nem helyettesítik a megfelelő szakemberekkel történő konzultációt. Cikkeinket nem frissítjük rendszeresen, az abban foglalt információkat ezért mindig ellenőrizni szükséges.

Karácsony közeledtével a webáruházak forgalma felpörög, a megnövekedett vásárlási kedv pedig a bűnözők számára is még több lehetőséget teremt a vásárlók és a vállalkozások megkárosítására.  Kereskedőként fontos, hogy felkészítsd áruházadat a kibertámadások ellen – az Európai Kiberbűnözés Elleni Központ a következő lépéseket tanácsolja a biztonságos eladás érdekében.

Kezdő lépések

Akár saját magad kezdtél neki a webáruház összeállításához, akár egy online piactéren keresztül tervezed értékesíteni termékeidet, céged nevére és logójára mindenképpen jegyeztess be védjegyet. Webshopod elindításakor az is fontos, hogy tisztában legyél azzal, mit is árulsz. Egyes termék értékesítése kockázatosabb lehet, mint más javaké. Például az egyszerűen újra eladható, általánosan keresett tárgyak értékesítésében nagyobb a kockázat, mint a személyre szabottan készített termékek esetén.

Ismerd vásárlóidat!

Könnyebben határozhatod meg, milyen fizetési, illetve kiszállítási módokat engedélyezz vevőid számára, ha valamilyen szinten ismered őket. Bankkártyás fizetés esetén bizonyára szeretnéd tudni, ki van a másik oldalon, illetve értékes termékek kiszállítását se szívesen kezdeményeznéd teljesen látatlanban. A megbízható vevők beazonosításában – és ugyanakkor a gyanús személyek kiszűrésében – egy jól megválasztott elektronikus fizetési szolgáltató is segítséget tud nyújtani.

Arra is figyelj, hogy oldaladon az adatgyűjtés mindig törvényes keretek között történjen: tüntesd fel, milyen típusú adatokat miféle felhasználásra gyűjtesz, és ehhez kérj egyértelmű hozzájárulást a felhasználóktól!

A fizetési rendszer és szállítási mód kiválasztása

Bankkártyás fizetés, banki átutalás vagy utánvétel? Nézz utána minden lehetőségnek, válaszd ki az igényeidhez és költségvetésedhez legjobban passzoló megoldást, majd állapodj meg a kiválasztott elektronikus fizetési szolgáltatóval. Amennyiben biztonságos fizetési módot választasz, csökkented a csalás kockázatát is.

Válassz megbízható házhozszállítási szolgáltatást. Az elengedhetetlen, hogy visszajelzést kapj a sikeres kiszállításokról, de az is nagyon fontos, hogy a megbízott futárcég a kiszállítás elmaradásával kapcsolatos bejelentéseket is profi módon kezelje.

Elindult a webshop – a biztonságos üzemeltetés lépései

Rendszeresen frissíted szoftvereidet, erős jelszavakat használsz, tűzfalat és antivírus szoftvert telepítesz – mindezt te is megteheted, de ha szükségesnek érzed, professzionális IT szolgáltatást is igénybe vehetsz a weboldal karbantartására. Tegyél róla, hogy alkalmazottaid is betartsák a kiberbiztonsági szabályokat. Ezen lépésekkel máris sokat teszel a visszaélések megelőzéséért, de a legrosszabb forgatókönyvvel ekkor is számolnod kell. Dolgozz ki incidenskezelési stratégiákat: egy esetleges vírustámadásra például úgy készülhetsz fel, ha oldalad adatait rendszeresen kimented egy biztonságos külső szerverre – az oldal helyreállításával így kevesebb gondod lesz.

Ha illegális tevékenységet tapasztalsz, fordulj a rendőrséghez! További információ a biztonságos e-kereskedelemmel kapcsolatban ITT érhető el.

ezekről se
maradj le!